Wprowadzenie » Tabu odzywianie
Hemoroidy to rozszerzone żyły odbytu, znajdujące się w stanie zapalnym. Zachorować można w wyniku przewlekłych zaparć, biegunki, długiego parcia na stolec, niewłaściwego odżywiania, przy otyłości, dziedzicznie, w ciąży i długotrwale siedząc. Hemoroidy wewnętrzne rozwijają się we wnętrzu odbytu, a zewnętrzne na zewnątrz odbytu. Objawy krwawienie przy oddawaniu stolca, swędzenie, ból. Spożycie niektórych dań może zwiększać ryzyko powstania hemoroidów. Słodkie pokarmy.
Jeśli występują u was niektóre objawy hemoroidów, powinniście unikać słodkich pokarmów, jak pączki, ciasta, ciasteczka, cukierki, lody, ponieważ takie jedzenie może pogorszyć problem. Spożycie dużej ilości rafinowanych cukrów może spowodować zaparcia, problemy jelitowe, czego efektem będzie zapalenie żył odbytu i powstanie hemoroidów. Alkohol. Należy uważać na spożycie napojów alkoholowych, ponieważ mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia hemoroidów. Alkohol powoduje odwodnienie, co jest częstą przyczyną zaparć. Słone pokarmy. Postarajcie się zrezygnować lub ograniczyć spożycie słonych pokarmów, jak frytki, chipsy, zupy w proszku, słone orzeszki, ponieważ mogą one zwiększać ryzyko wystąpienia hemoroidów.Wysoki poziom sodu podnosi ciśnienie krwi, co może spowodować powstanie na żyłach odbytu guzka – hemoroidu. Mięsne pokarmy. Unikajcie tłustych potraw, ponieważ mogą powodować hemoroidy.
Pokarmy mięsne, jak kiełbasy, wołowina, smażone mięso z kurczaka, szynka, jagnięcina, pokarmy te zawierają mnóstwo tłuszczów nienasyconych (niezdrowych tłuszczów), które zwiększają twardość stolca, co wywiera nacisk na żyły odbytu, powodując wystąpienie hemoroidów.